Tuesday, January 24, 2012

Kisah Hamzah (Sebermula)

Akhirnya Kisah Hamzah pun dicatatkan. Pada Januari 2012. Akan ditayangkan sebagai sebuah filem pendek yang akan diarahkan oleh Zambry bin Zainal Abidin yang dipandubimbing oleh sifunya, Pengarah Abror Rivai. Filem Pendek ini akan dituliskan skripnya secara asasnya oleh Ahmad Ansor Batubara. Beginilah Kisah Hamzah.

Hamzah bin Hamzah. Itulah nama yang diberikan kepadanya oleh Syeikh Muhammad Rasyad. Nama gelar Hamzah ialah Al Khunnas. Dicatatkan pada permulaan cerita ini, suatu pengkebumian seorang jenazah oleh Bapak. Bapak tinggal berseorangan di sebuah rumah di atas gunung. Bapak sedang menggali kubur untuk Hamzah disemadikan.

Suatu sinematik pada fajar yang sedang mempersiangkan dirinya. Sebuah kereta jeep memanjat bukit. Barangkali ini adalah suatu lokasi di Cameron Highlands. Sedang membelok-belok jalan sebuah jeep yang dipandu oleh Abidin bin Aliuddin dan disebelahnya Khattab bin Umar akhirnya sampailah jeep tersebut di pondok usang Bapak. Bapak sudah tua usianya. Barangkali sudah 60 tahun lebih. Tetapi masih dilihat gagah bak orang yang usianya 40an. 

Kamera memaparkan wajah fajar yang sedang dilimpahi cahaya fajar yang menyinsing. Turun memusar melihat keliling alam maya dan memfokuskan pada suatu sudut di mana Bapak sedang mencangkul kuburan buat jenazah Hamzah. Sampailah Jeep tersebut di atas gunung itu. Lalu Khattab memikul jenazah bersama Abidin dan membawanya berdekatan dengan kubur yang telah digali.

Abidin/Khattab: Assalamualaikum Bapak 

Bapak: Alaikum Salam. Sudah disolatkan? Ana sudah solat ghaib untuk almarhum.

Khattab: Kita sempurnakan ia.

Lalu proeses penyempurnaan pengkebumian dilaksanakan. Kubur ditimbus semula oleh tiga orang.

Sebatang pohon ditandakan di atas kuburan. 

Talkin bermula. Pembacaan Surah Al Insan. Suara Khattab mengetuai Talkin. Surah Al Insan dilaungkan dengan merdu sekali......

Ketika Surah Al Insan dibacakan - paparan imej kelam-kelam fade out pada tiga susuk tubuh kepada perjalanan sebuah kereta menuju ke Betong....

Dialog di dalam kereta/jeep.....

Khattab: Aku suka makan tauchu. Ikan Kembong taucu. Ikan ...mesti digoreng garing..

Abidin: Garing.... tapi jangan garing sangat. Nanti tak terasa isinya.

Khattab: Bulung Gadong tahu?

Abidin: Pucuk Ubi Tumbuk, masak lemak, daging salai, bunga kantan, ditumbuk lumat-lumat. Hmm enak!

Khattab: Di depan ni ada Restoran. Tasik Raban. Sinipun enak!

Abdidin: Ya, makan. Jangan kena makan sudah!

Khattab: Tawakkal. Sudah azam. Tawakkal.

Abidin: Alhamdulillah. Ma'thuraat sudah.

Khattab: Depan sana......., 3 km, belok kanan.

Makan di Restoran Tasik Raban.

Meneruskan perjalanan ke Betong.

Seterusnya, di sempadan Pengkalan Hulu - Betong. (Di Immegresen Malaysia) 

---- bersambung ------

No comments: